Κωνσταντίνος Ν. Μοσχονάς | Οφθαλμίατρος

Καταρράκτης

 

Τι είναι  καταρράκτης;

Ο καταρράκτης είναι μία συνηθισμένη πάθηση,πολύ συχνή στην χώρα μας, κατά την οποία θολώνει ο ανθρώπινος φακός που έχουμε στο μάτι μας. Συνήθως εμφανίζεται από τη μέση ηλικία κι έπειτα αλλά δεν είναι σπάνιο να διαπιστωθεί και σε μικρότερες ηλικίες ή ακόμη και κατά τη γέννηση. Η εμφάνιση του μπορεί να προκληθεί ή να επιταχυνθεί από τη χρήση φαρμάκων (ιδίως κορτιζόνης), από τραυματισμούς και από κάποιες παθήσεις, τόσο οφθαλμικές όσο και συστηματικές.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα του καταρράκτη;

Ο άνθρωπος που έχει καταρράκτη παρουσιάζει κατά κύριο λόγο θάμβος οράσεως. Η μειωμένη αυτή οπτική οξύτητα δεν μπορεί να διορθωθεί ικανοποιητικά με κάποιο βοήθημα όπως γυαλιά οράσεως ή φακούς επαφής. Ο ασθενής παραπονείται ότι αυτή η κατάσταση επηρεάζει την καθημερινότητά του και τον δυσκολεύει στις δραστηριότητές του όπως διάβασμα, οδήγηση ιδίως τη νύχτα, παρακολούθηση τηλεόρασης, ενασχόληση με τον υπολογιστή, χρήση του κινητού τηλεφώνου κλπ.

 

Θεραπεία του καταρράκτη;

  Η θεραπεία του καταρράκτη είναι αποκλειστικά μικροχειρουργική. Δεν υπάρχουν φάρμακα που να θεραπεύουν ή να αναστέλλουν την εξέλιξη ενός καταρράκτη. Η σύγχρονη επεμβατική τεχνική με την οποία θεραπεύουμε τον καταρράκτη ονομάζεται φακοθρυψία. Προεγχειρητικά γίνεται υπολογισμός της ισχύος του ενδοφθαλμίου φακού που θα τοποθετηθεί με τα ακριβέστερα μηχανήματα που διατίθενται (IOL MASTER, μέτρηση με υπερήχους). Κατά τη φακοθρυψία, υπό τοπική αναισθησία, συνήθως με σταγόνες, από μία πολύ μικρή τομή, ο ανθρώπινος φακός θρυμματίζεται με τη βοήθεια των υπερήχων, αναρροφάται και τελικώς αντικαθίσταται από έναν άλλο τεχνητό φακό, ο οποίος εμφυτεύεται ενδοφθάλμια και παραμένει εκεί για την υπόλοιπη ζωή του ασθενούς. Σπανιότερα και σε πολύ ώριμους ή επιπλεγμένους καταρράκτες, χρησιμοποιούνται και άλλες, παλαιότερες τεχνικές όπως η εξωπεριφακική και η ενδοπεριφακική εξαίρεση του καταρράκτη. Ο ασθενής παραμένει για λίγες ώρες στην κλινική και επιστρέφει πολύ σύντομα στις καθημερινές του δραστηριότητες, ακολουθώντας μία ολιγοήμερη μετεγχειρητική φαρμακευτική αγώγή.

 

Κωνσταντίνος Ν. Μοσχονάς MD